top of page
  • Forfatterens bildePeter

Fight-or-flight... or freeze?


Fight-or-flight-responsen er en oppsummering av hvordan vi reagerer på frykt og akutt stress. Responsen kan være svært kraftig, men det fungerer ikke alltid til vår fordel. Vi møter denne reaksjonen ikke bare i situasjoner med opplevd fysisk fare, men også i pressede diskusjoner eller når vi møter overmektige oppgaver.Det finnes også en tredje respons, freeze – det å ikke gjøre noe.

Et tilfelle mange hørt om er når en kanin blir fanget i bilens lyskjegle, får panikk og blir helt stille. En menneskelig situasjon er når høydeskrekken slår inn, når vi ser ned, blir stiv av skrekk og fryser fast. Vi blir stående bom still og vil verken går fremover eller tilbake. En lignende reaksjon kan oppstå når vi møter oppgaver som virker overmektige. Vi sukker og tenker at dette er «umulig», vi finner ikke ut hvor eller hvordan vi skal begynne, så vi gir opp.


Beslutningsvegring er også en form av beslutt. Det er en passiv form av beslutt, det er å velge «freeze». Det skjer ofte når vi blir presentert for en overveldende mengde alternativer, f.eks. når du skal se på tv og oppdager at du har «37 kanaler – och bara skit på dem alla!» eller når du skal velge fliser til badet og tenker «bare jeg får se noen flere alternativer så finner jeg sikkert de ultimate…»


Mitt råd for å unngå beslutningsvegring er å stole på din magefølelse, gå tilbake og tenk etter: Hva var ditt førsteinntrykk? Du finner som oftest mye veiledning til riktig beslutt i ditt førsteinntrykk.


Ta aktive valg og få mer gjort!

Comments


bottom of page